“Εμείς εδώ στην Πρέβεζα με τις επιλογές στους Δήμους και στην Περιφέρεια έχουμε πάρει διαζύγιο από την κοινωνία” έγραφα λίγες μέρες πριν τις εκλογές , όταν είχαν ανακοινωθεί ήδη οι υποψηφιότητες κάνοντας σύγκριση με το τι συνέβαινε στην Άρτα . Ο ΣΥΝ δεν έκανε επιλογή στον δήμο Πρέβεζας. Έκανε επιλογή στην περιφέρεια Ηπείρου συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» με επικεφαλής τον Γιάννη Παπαδημητρίου, στον οποίο συμμετείχαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την «Εποχή» (Κυριακή,20/11) στο δήμο Πρέβεζας οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στήριζαν τον συνδυασμό «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα-Λούρος-Ζάλογγο».
Με τα αποτελέσματα πλέον στα χέρια τροποποιώ λίγο τον αρχικό αφορισμό μου. Στις πρόσφατες εκλογές έγινε η «πρώτη συζήτηση για την λήψη συναινετικού διαζυγίου» μεταξύ της κοινωνίας και της Αριστεράς, όπως πιο κάτω την προσδιορίζω. Το επόμενο διάστημα προβλέπω θα γίνει και «η δεύτερη συζήτηση» και το διαζύγιο θα είναι οριστικό.
Πολλοί είναι οι τρόποι που μπορεί κάποιος να διαβάσει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στο Νομό της Πρέβεζας. Ανάλογα με τα κριτήρια που θέτει είναι και τα συμπεράσματα που μπορεί να εξάγει. Μιλάω πάντα για τους υποψηφίους των αριστερών συνδυασμών στην περιοχή μας. Δεν εντάσσω στην Αριστερά το ΚΚΕ για τον μόνο λόγο που το ίδιο αρνείται να το ονομάζουν «αριστερό κόμμα». Εντάσσω στην Αριστερά τον συνδυασμό «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα-Λούρος-Ζάλογγο» αν και ο ίδιος ο συνδυασμός αυτοαποκαλείται ανεξάρτητος. Θα συμπεριλάβω στις δυνάμεις της Αριστεράς και τους συνδυασμούς των «Αριστερών Παρεμβάσεων».
Πολλοί οι τρόποι και τα κριτήρια της ανάγνωσης των αποτελεσμάτων. Αίφνης κάποιοι θυμούνται πως υπήρχε μεγάλη αποχή+ λευκά + άκυρα (α+λ+α) , τα οποία και προστίθενται στους αντιπάλους αυτών που εκλέχτηκαν. Ξεχνούν βέβαια να πουν πως αν ο δήμαρχος της Πρέβεζας εκλέχτηκε με το 22 % των εγγεγραμμένων (= εκλογικό σώμα) , ο συνδυασμός που αυτοί υποστήριζαν πήρε το 3,2 % στις δημοτικές και 1,76% στις περιφερειακές . Άλλοι βλέπουν την α+λ+α μικρότερη κάνοντας σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2009. Σε όσους συμμετείχαμε με άλλη ιδιότητα στις εκλογές κυριαρχεί η άποψη πως την πρώτη Κυριακή η αποχή ήταν φυσιολογική ( π.χ. ελέγχοντας τους 398 εγγεγραμμένους στον Σκιαδά διαπιστώνει κάποιος, ότι μόνο 270 θα μπορούσαν να ψηφίσουν, ψήφισαν δε 230 την πρώτη Κυριακή με 4 λευκά και 5 άκυρα – με τα 2/3 των άκυρων από λάθη. Οι υπόλοιποι για άλλους λόγους δεν θα ψήφιζαν ποτέ. (α+λ+α στο σύνολο των εγγεγραμμένων 42,21%, α+λ+α σαυτούς που θα μπορούσαν να ψηφίσουν 22,34 %)
Άλλος τρόπος διαβάσματος είναι με το αν οι προσδοκίες μας για τον συνδυασμό που υποστηρίζαμε μας βγήκαν ή όχι . Και έτσι υπάρχει το εξής παράδοξο: Αν και αρχικά κάποιοι έχουν πολλές ελπίδες για εντυπωσιακό αποτέλεσμα (π.χ. 2500 ψήφους έτσι προπαγάνδιζαν και όχι μόνο για εντυπώσεις- το πίστευαν) όταν παίρνουν το 1/3 αυτών, μετά το αρχικό σοκ και την απογοήτευση, γυρνάνε και λένε πως το αποτέλεσμα είναι μεγάλη κατάκτηση, κοινωνική νίκη για την πόλη, ξεκίνημα για το μέλλον , έφοδο στον ουρανό κλπ. Δεν απογοητεύονται , έτσι και αλλιώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα ίδια λόγια και 2500 ψήφους να είχε πάρει ο συνδυασμός.
Παραβλέπουν το βασικό : Αυτά που εντυπωσίασαν τους ίδιους (άνθρωποι, απόψεις, θέσεις, ιδέες κλπ) στην σύντομη προεκλογική περίοδο, για την πλειοψηφία ήταν παντελώς αδιάφορα και για κάποιους και γραφικά (ας θυμηθούμε : τα τρία π, Σταυρούπολη = Πρέβεζα, το μοναστήρι υπόδειγμα για την οργάνωση των οικισμών μας , Πάω μόνο 5 μάο κλπ ). Κάπου εκεί ξεχάστηκαν και τα αντιμνημονιακά και τα λοιπά ριζοσπαστικά . Αρκούσε ο «θαρραλέα πολιτικός και καθαρά πρεβεζάνικος» λόγος του συνδυασμού. Για το αν ήταν αριστερός ο λόγος του , ας το ξεχάσουμε καλύτερα. (Τα μοναδικά δείγματα ότι ο συνδυασμός είχε σχέσεις με την Αριστερά ήταν η τελευταία σελίδα του φυλλαδίου και μια ανάρτηση στο blog -συνέντευξη στο epiruspost - που κράτησε μόνο μία μέρα).
Κάποιοι θα δουν συνομωσίες, αφού βέβαια κάνουν την αυτοκριτική τους ως πρώην κνίτες (ως γνωστόν αυτοκριτική είναι η διαδικασία των κομμάτων λενινιστικού τύπου όπου αρχικά εντοπίζουμε δικές μας αδυναμίες αλλά ως τελικό συμπέρασμα βγαίνει ότι φταίνε όλοι οι άλλοι και ποτέ εμείς, η δε γραμμή και οι θέσεις μας μας είναι πάντα σωστές). «Υπάρχει ρήξη στη βασική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και χαμηλή αναγνωρισιμότητα» (δικές μας αδυναμίες) αλλά και υπάρχει και «ένας οργανωτικός μηχανισμός» υποστήριξης του Ζάψα. Δεν μας ψήφισαν οι Πρεβεζάνοι δηλ. γιατί ψήφισαν Ζάψα. Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφέρουμε ποιος είναι αυτός ο Ζάψας και ότι ο Ζάψας πήρε τους 421 από τους 771 ψήφους στην Φιλιππιάδα, περιοχή όπου το "ΑΥ.ΡΙ.Ο." πήρε τους ίδιους ψήφους με αυτούς που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2009. Αν τα αναφέρουμε δεν βγαίνει το σενάριο περί "οργανωτικού μηχανισμού υποστήριξης" .
Δεν μπορούν να δουν ότι κάποιοι που θα τους ψήφιζαν προτίμησαν να ψηφίσουν έναν εκπρόσωπο του μοναδικού κινήματος που γνώριζαν μέχρι τώρα (του εργατικού δηλαδή) και όχι των κινημάτων της πόλης, των βράχων , των ακτών ,των βουνών και του λόγγου, που είχαν ως προσόν και δραστηριότητα ο επικεφαλής και κάποιοι από τους υποψηφίους του συνδυασμού.
Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι πολιτική δεν γίνεται αν μια παρεούλα μαζευτεί και αποφασίσουν όλοι ( άνδρες, γυναίκες, συγγενείς , φίλες και φίλοι κλπ ) να μπουν υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια, καλύπτοντας ακριβώς τον ελάχιστο αριθμό για την νομιμότητα του ψηφοδελτίου, χωρίς να υπάρχει αναλογική αντιπροσώπευση των ομάδων του πληθυσμού. (Βεβαίως στο τέλος υπάρχει ο κίνδυνος να αθροίσουμε τους ψήφους και όταν σε μία οικογένεια δεν βρεθούν πάνω από εκατό να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα)
Ένας άλλος τρόπος ανάγνωσης είναι αντί να χρησιμοποιούμαι ως μεγέθη σύγκρισης τους ψήφους από εκλογές σε εκλογές, συγκρίνουμε ποσοστά. Έτσι χρησιμοποιώντας την ορολογία « Η κάμψη του ποσοστού του «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» κατά 0,94% …» μπορούμε να πούμε ότι η κάμψη ήταν πολύ μικρή. Αν πούμε όμως ότι στις εκλογές του 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στο Ν. Πρέβεζας 1808 ψήφους σε 46.674 ψηφίσαντες και ο συνδυασμός «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» 1176 ψήφους σε 43.244 ψηφίσαντες θα πρέπει να αναρωτηθούμε που οφείλεται αυτή η τόσο σημαντική πτώση-διαφορά των 632 ψήφων. Τους πήρε ο Ζάψας με οργανωμένο σχέδιο ? Και τότε οι 622 ψήφοι των οικολόγων που στήριζαν τον Ζάψα που πήγαν? Ο Ζάψας πήρε 771 ψήφους. Πόσοι από αυτούς ήταν της ΔΗ.ΑΡ. πρώην δηλ. ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.? Δύσκολα ερωτήματα για τα οποία δεν μπορούν να δοθούν ολοφάνερες απαντήσεις. Και μία πιθανή από αυτές, είναι ότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του 2009 (ως γνωστόν περίπου ΣΥΡΙΖΑ=ΣΥΝ στην Πρέβεζα) καταψήφισε αυτό το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο των συγγενών και φίλων, που είχε επικεφαλής τον υπερασπιστή του πολιτικού σχεδίου διάλυσης του ΣΥΝ και δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ των μελών . Οι υπόλοιποι βέβαια όχι πως το υποστήριζαν, αλλά βλέπετε υπάρχει και ο κομματικός πατριωτισμός. Και για να συνεχίσουμε με αριθμούς , πως για παράδειγμα εκτιμάται ότι ο « ΑΥ.ΡΙ.Ο για την Ήπειρο» παίρνει στον παλιό δήμο Πρέβεζας 462 ψήφους και ο "Δημόσιος χώρος " 822 ? Αυτοί οι 360 ψήφοι της διαφοράς είναι ψήφοι αριστεροί? Οι 462 του «ΑΥ.ΡΙ.Ο.» βρίσκονται μέσα στους 822 του «Δημόσιου χώρου»? Είναι ή όχι οι ψηφοφόροι του «Δημόσιου χώρου" ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ? Ερωτήματα που θα μείνουν αναπάντητα.
Και κάτι για την εκλογική επιτυχία της «Αριστερής Παρέμβασης για την Ήπειρο». Ας μη βγάλουν λάθος συμπεράσματα. Ξαφνικά μια μερίδα αριστερών πολιτών στην Πρέβεζα δεν είδαν ότι οι απόψεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την συγκυρία είναι οι σωστές. Πολλοί είδαν μόνο έναν συνδυασμό με επικεφαλής έναν αναγνωρίσιμο αριστερό, πρωτοπόρο σε πολλές πολιτικές μάχες της τελευταίας περιόδου στην περιοχή μας , και αυτόν τίμησαν.
Έλεγα στην αρχή ότι η «δεύτερη συζήτηση για το διαζύγιο» μεταξύ της κοινωνίας της Πρέβεζας και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επίκειται . Βλέπετε η ιδεολογική καθαρότητα , οι διαχωριστικές γραμμές και οι αποκλεισμοί του σχήματος μνημόνιο/ αντιμνημόνιο δεν αφήνουν περιθώρια επαφής με την κοινωνία. Πολύ περισσότερο που οι εκλογές επιβεβαίωσαν την ορθότητα της πολιτικής μας και το κυριότερο την καθαρότητα των γραμμών μας .
ΥΓ: Υπάρχει και ένα άλλο κριτήριο. Μη πολιτικό. Καθαρά προσωπικό. Ψηφίζουμε ένα συνδυασμό για τον μοναδικό λόγο πως είναι υποψήφιος ένας φίλος μας και τον τιμούμαι. Στην περίπτωση αυτή οι πολιτικές κρίσεις κατά του συνδυασμού , που και εμείς ψηφίσαμε, παραμένουν στο ακέραιο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου