"...επιτηδευόμενοι εξ επαγγέλματος την τροπολογίαν, αμαυρούσι και περιτρέπουσι την αλήθειαν με την των σοφισμάτων των περίπλεξιν... " !

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Γρηγόρης Λαμπράκης : 49 χρόνια μετά



        Συµβολική τελετή-θεατρική αναπαράσταση των γεγονότων της 26ης Μαίου 1963 παρουσιάσθηκε χθές βράδυ στην Θεσσαλονίκη από το  ΚΘΒΕ. Είχα την τύχη να την παρακολουθήσω. Ονομάσθηκε Δράση "Ζ" και  ξεκίνησε στην τη συµβολή των οδών  Ερµού & Βενιζέλου, το σηµείο όπου βρίσκεται και το µνηµείο  Γρηγόρη Λαµπράκη. 
        Ο Βασίλης Βασιλικός απήγγειλε αποσπάσµατα από το βιβλίο του «Ζ», (στη φωτογραφία) και  από τις  οθόνες που εγκαταστάθηκαν στο σηµείο προβλήθηκαν πλάνα από την οµώνυµη ταινία του Κώστα Γαβρά.
       Στην συνέχεια έγινε θεατρική αναπαράσταση των γεγονότων της ηµέρας εκείνης από ηθοποιούς του Κ.Β.Θ.Ε., σπουδαστές της Δραµατικής Σχολής και εθελοντές, ενώ   ακολούθησε  πορεία µε αναµµένα κεριά. Κατά τη διάρκεια της διαδροµής, έγιναν δύο στάσεις:  µία στάση -φόρος τιµής στον βουλευτή Γιώργο Τσαρουχά, ο οποίος δέχτηκε επίσης επίθεση εκείνη την ηµέρα, και µία ακόµη στάση  όπου ακούστηκε  το τραγούδι «Μέρα Μαγιού», από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου σε µουσική  Μίκη Θεοδωράκη που ήταν  το τραγούδι µε το οποίο, πάνω από 500.000 κόσµου, συνόδευσαν τη σορό του Γρηγόρη Λαµπράκη στην κηδεία του,
      Η  πορεία κατέληξε στην είσοδο του νοσοκοµείου ΑΧΕΠΑ, εκεί όπου ο Γρηγόρης Λαµπράκης εξέπνευσε τέσσερις ηµέρες µετά την επίθεση , οι δε  συµµετέχοντες αφησαν  λουλούδια και κεριά.
       Αν και ψιλόβρεχε μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου